Wednesday, June 29, 2011

Peraduan Dunia Susu Ibu 2011
Kategori: Bersalin secara caesarean
Tarikh Lahir Anak: 14 hb April 2009


Pabila tinta menulis perjalananku...

Kelahiran orang baru merupakan saat yang mengembirakan dan dinanti dalam sebuah rumahtangga. Tidak terkecuali bagi seorang mama seperti saya yang mengharapkan kehadiran insan baru dalam keluarga kecil kami. Demi memberikan yang terbaik maka saya menjarakkan kelahiran selama 5 tahun. Pasti anda berasa pelik mengapa terlalu lama jarak tersebut. Adakah kerana tiada rezeki atau merancang keluarga. Ya, saya merancang atas faktor kesihatan. Kelahiran terdahulu secara pembedahan membataskan penambahan ahli keluarga terlalu hampir bahkan saya masih trauma dengan kelahiran dahulu. Pasti ibu-ibu lain tertanya mengapa saya perlu melahirkan permata hati melalui pembedahan bukan secara normal. Adakah kerana saya tidak tahan sakit atau menjaga badan.

Kondisi saya tidak mengizinkan kelahiran secara normal. Ini adalah kerana saya disahkan oleh doktor menghadapi masalah tulang pelvis kecil meskipun bukaan 10cm dan permata hati saya kelak pasti mencecah 4kg. Jika saya berhasrat untuk melalui kelahiran normal maka saya perlu pastikan bayi yang dikandung beratnya di bawah 3kg. Oleh itu, sepanjang kehamilan kali ini saya berdiet sepanjang kehamilan untuk mendapatkan berat yang disyorkan. Sesungguhnya kehamilan kali ini memang menggembirakan hati kerana alahan tidak seteruk dahulu. Bahkan rakan-rakan sepejabat pun tidak menyedari saya hamil sehinggalah mereka perasaan perubahan perut yang semakin membesar.

Detik kehamilan memang menyeronokkan namun ada secebis saat yang tidak saya sukai. Berdasarkan kelahiran sebelum ini yang mencecah 4.38kg, saya sentiasa diminta mengambil darah 4 kali/hari untuk pihak klinik kesihatan memantau kandungan paras gula di dalam darah. Proses ini mengganggu emosi saya bahkan setiap kali pemantauan, bacaan paras gula di dalam darah berada di tahap yang normal. Tiba satu ketika, saya tidak sanggup melalui keadaan ini menyebabkan saya meneruskan pemeriksaan sepanjang kehamilan di klinik swasta. Bahkan dinyatakan kepada saya prosedur itu tidak perlu.

Seperti yang dijangka, kelahiran kedua ini turut melalui pembedahan meskipun pada awalnya pihak Hospital menjangkakakan saya boleh melahirkan secara normal. Doktor memberi kata putus kepada saya sama ada untuk meneruskan kelahiran normal atau melalui pembedahan. Risiko yang bakal saya hadapi jika meneruskan kelahiran secara normal ialah tulang bahu anak boleh patah kerana saiz bayi besar pasti akan tersangkut di laluan keluar. Ya Allah, biar saya yang melalui detik kesakitan bukan permata hati saya. Doktor juga memaklumkan kepada saya kecederaan tersebut boleh sembuh namun tidak bagi saya. Malah doktor juga menjangkakan jika masih gagal pasti kelahiran secara pembedahan tetap diteruskan.

Tidak sanggup saya melalui 2 kesakitan seperti kelahiran sulung. Kesakitan yang saya tanggung semalaman meskipun bukaan telah mencecah 10cm. Pelbagai saiz tangan manusia yang menyeluk laluan dan menekan perut saya bagi membantu kelahiran namun gagal. Tenaga saya akhirnya terbuang begitu sahaja kerana kepala bayi tidak melepasi langsung laluan. Saya masih bernasib baik kerana jururawat tidak sempat membuat torehan untuk memudahkan kelahiran. Jika tidak pasti saya menanggung kesakitan berganda.

Demi permata hati dan keselamatan diri, saya dan suami bersetuju untuk melalui sekali lagi proses kelahiran secara pembedahan. Bahkan ketika ini, emosi saya sangat stabil berbanding dulu kerana ketika kali pertama saya tidur sepanjang proses pembedahan. Meskipun saya tidak dapat melihat secara jelas pembedahan tersebut(kerana saya rabun jauh)namun saya masih bisa menyaksikan bagaimana prosedur kelahiran secara pembedahan. Terasa badan bergoncang tatkala doktor mengeluarkan bayi dan peralatan yang diambil sepanjang pembedahan.

Jam 4.59 ptg bersamaan 14 Februari 2011 hari Sabtu, permata hati saya menghirup udara dengan izin Allah. Syukur Ya Allah. Kelahiran ini berjalan dengan lancar dengan izin-Nya. Selesai kelahiran saya dibiarkan rehat lebih kurang 2 jam sebelum permata hati saya yang telah saya pilih nama sebelum kelahirannya AIRIEL diserahkan kepada saya. Buat pertama kalinya, perut Airiel diisi dengan kolostrum. Momen itu tidak dapat saya lupakan bahkan ketika itu juga air mata syukur menitis dengan sendirinya saat si kecil menyusu. Memang sepanjang tempoh kehamilan kali ini saya berniat dan berdoa agar dipermudahkan menyusui bayi dengan susu badan. Bahkan sepanjang 3 hari di wad, Airiel menyusu dengan saya hingga tidur kekenyangan. Bayangkan keadaan saya yang melalui saat kelahiran secara pembedahan menyusukan anak. Saya tidak boleh bangun dengan mudah dari katil kesan luka pembedahan. Namun demi si kecil saya gagahkan diri. Alhamdulillah Airiel tidak terkena jaundis sepanjang berada di hospital maka saya pulang ke rumah hari ke 3.

Proses penyusuan saya teruskan sepanjang tempoh berpantang di rumah. Kelahiran melalui pembedahan menuntut saya lebih menjaga kebersihan diri di mana luka pembedahan perlu dijaga dengan teliti bagi mengelakkan jangkitan. Pengalaman pertama saya banyak membantu. Namun jangkitan tetap ada menyebabkan saya perlu mendapatkan rawatan di klinik. Luka pembedahan terbuka di sebelah tepi menyebabkan jangkitan namun masih di peringkat awal dan boleh sembuh tanpa perlu dibuka semula luka pembedahan. Berbeza dengan kelahiran kali ini, saya dapat merasakan rahim saya lebih cepat mengecut. Mungkin disebabkan oleh penyusuan tersebut. Selain itu, berat badan saya menyusut dan lebih ringan. Kelahiran secara pembedahan membataskan saya untuk mengambil jamu maka saya banyak minum pati ikan haruan dan vitamin.

Saya juga mengalami puting berdarah dan bengkak susu semasa berpantang. Ketika ini saya hanya merujuk cara penyelesaian melalui buku Panduan Penyusuan Susu Ibu Bagi Ibu Bekerjaya dan orang lain yang hampir dengan saya. Ilmu penyusuan saya masih cetek walaupun sebelum melahirkan saya jenguk website berkaitan penyusuan susu ibu namun praktikalnya kurang. Malah sepanjang mendapatkan pemeriksaan kehamilan, klinik kesihatan tidak pernah memberi apa-apa info untuk menjayakan penyusuan susu ibu. Padahal mereka mengamalkan polisi rakan bayi bagi menggalakkan penyusuan susu ibu namun tiada sebarang pendedahan buat ibu-ibu hamil.

Sepanjang menghadapi masalah tersebut, saya pernah cuba mengepam susu menggunakan pam yang dibeli sebelum bersalin bagi mengosongkan payudara namun gagal. Pam yang saya gunakan memang langsung tidak membantu bahkan setitis susu pun tidak keluar. Berpandukan buku panduan yang saya beli, saya cuba mengeluarkan susu secara picitan di mana kaedah tersebut dipanggil MARMET. Atas faktor tidak mahir, proses ini mengambil masa yang terlalu lama dan hasilnya mengecewakan.

Oleh kerana tidak berapa arif, ia hanya membantu mengurangkan bengkak susu. Pengosongan secara penuh tidak berjaya saya lakukan. Untuk itu, saya teruskan penyusuan secara terus dengan bayi meskipun terpaksa menahan kesakitan teramat sangat. Memang pedih apabila mana puting luka ditambah dengan bengkak susu. Hingga satu tahap suami mencadangkan kepada saya untuk memberikan susu formula namun saya tetap tidak benarkan. Biar saya menahan kesakitan demi si kecil. Pelbagai cara saya lakukan samada melekap kobis di payudara, mengurut payudara secara lembut dan meyapu sedikit susu di puting. Alhamdulillah berkat doa seorang mama, bengkak dan luka sembuh akhirnya.

Kesilapan saya tidak hanya di situ. Kekangan kewangan membataskan saya membeli pam yang mahal di mana saya membuat keputusan memberi pam murah dengan berharap pam tersebut berfungsi. Meskipun sesetengah ibu berjaya mengepam menggunakan pam murah namun ia mengikut keselesaan masing-masing. Hingga ke saat habis pantang, tiada bekalan susu ibu untuk Airiel kerana kegagalan pam saya berfungsi. Semangat untuk meneruskan penyusuan semakin menurun meskipun niat masih ada. Pada ketika itu, saya bercadang untuk menyusukan Airiel pada waktu malam sahaja manakala pada waktu siang Airiel akan minum susu formula.

Maka hari pertama Airiel dihantar untuk jagaan pengasuh berbekalkan susu Nan 1. Akibatnya selama beberapa hari Airiel minum susu formula tersebut dan saya masih belum mampu untuk membeli pam lain yang lebih efisien atas kekangan kewangan. Mungkin pada sesetengah orang RM200 itu tidak banyak namun bagi kami sekeluarga, banyak benda yang boleh dibeli dengan wang sebanyak itu. Sepanjang bekerja, saya sekali lagi mengalami bengkak susu dan baju basah lencun kerana payudara penuh. Peritnya hanya Allah yang tahu. Namun ketika di rumah saya menyusukan Airiel sepenuhnya. Saat menyusukannya, saya lihat Airiel seolah-olah kehausan dan menanti kepulangan saya untuk meneguk susu badan. Kejamnya saya bukan?

Sepanjang minum susu formula, Airiel mengalami masalah pembuangan air besar di mana hampir 1 minggu tidak berak. Saya mula mencuba pelbagai jenama susu namun semua gagal mengatasi masalah pembuangan air besar Airiel. Segera saya bawa untuk pemeriksaan namun doktor menyatakan anak saya tiada masalah. Saat itu, saya terfikir masalah ini tidak wujud ketika saya menyusukan Airiel sepenuhnya. Selain itu, pengasuh saya juga mengalami masalah memberi susu melalui botol di mana Airiel tidak mahu menghisap. Pelbagai jenis puting saya cuba dan akhirnya saya mencuba puting MAM dan berjaya. Pengajaran buat saya untuk masa hadapan, perlu melatih bayi minum melalui botol sebelum memulakan semula tugasan di pejabat. Bahkan kini, saya selalu mengesyorkan kepada bakal-bakal ibu untuk melakukannya bagi mengelakkan mereka melalui saat seperti saya.

Tekad di hati saya perlu membekalkan susu ibu kepada Airiel demi kesihatannya. Pucuk di cita ulam mendatang apabila teman sepejabat sudi meminjamkan pam Avent Isis kepada saya. Syukur alhamdulillah, sekali saya pam boleh mendapat 8oz..bahkan kadang-kadang 10oz..bukan mempromosi pam tersebut namun saya telah berjaya menggunakannya dengan efisien. Saat itu bermula sesi pengepaman saya iaitu 3 kali/hari. Setiap hari saya pulang dengan bekalan si kecil sebanyak 16 - 20oz..bahkan boleh dijadikan stok malah saya ada catatan sendiri penggunaan stok mengikut tarikh.


Stok di akhir perjuangan

Tidak lama kemudian, saya membeli sendiri pam Avent Isis dan menjadikan rutin pengepaman bertambah menyeronokkan. Terima kasih buat Pn Hanna Shafinaz atas jasa beliau meminjamkan pam dan dikenang sepanjang hayat. Meskipun susu saya tidak semeriah mana namun cukup untuk bekalan Airiel sepanjang saya bekerja bahkan saya hanya mengepam ketika bekerja sahaja. Saya bersyukur juga kerana mendapat pengasuh yang arif dengan pengendalian ebm. Selain dari dorongan suami yang pada mulanya tidak memberi sokongan namun memberi sokongan sepenuhnya apabila melihat kesungguhan saya, pengasuh saya turut memberi galakan sepanjang menjayakan perjuangan saya. Tidak lupa ibu yang sentiasa mendoakan kejayaan perjuangan saya dan adik perempuan saya yang turut mengikut jejak saya. Bahkan atas faktor yang terlalu peribadi saya menyusukan anaknya dengan izin suami, menjadikan Ilham Wafiy anak susuan saya.


2 tahun pam ini berjasa

Sebagai ibu bekerjaya dan berada di bidang penguatkuasaan sudah pasti saya terlibat dengan operasi malam. Sebagai ibu yang menyusukan anak ia sedikit sebanyak mencabar ketabahan saya . Namun saya telah buktikan walaupun saya bertugas di luar waktu pejabat namun sesi memerah tetap diteruskan.

Operasi malam selalunya bermula jam 6.00 ptg hingga 4.30 pagi.Saya biasanya memerah di R&R Plaza Tol samada di surau bahkan saya pernah mengepam di dalam tandas yang serba kekurangan.

Demi si kecil saya kuatkan semangat kerana tandas plaza tol kurang menyenangkan namun saya tetap meneruskan aktiviti memerah sambil menjaga kebersihan. Alhamdulillah...Semasa memerah susu di surau R&R seringkali saya ditegur oleh para petugas plaza tol bahkan kakitangan agensi lain yang turut sama berada di dalam surau.

Rata-rata memuji ketegaran saya mengepam dan memberi kata-kata semangat. Tiada alasan yang boleh membataskan kita untuk menyusukan anak meskipun kita bekerja di lapangan.


Berkat susu ibu

Saya juga pernah mengepam ketika menghadiri seminar di sekitar Kuala Lumpur. Tiba saat mengepam, saya pasti akan keluar menuju ke arah surau untuk memulakan aktiviti rutin saya. Jika seminar tersebut seharian maka saya akan mengepam 3 kali sehari sepertimana jika saya berada di pejabat. Malah saya pernah diusik oleh teman-teman sepejabat sebagai pengepam tegar@ Otai Susu kerana tidak pernah meninggalkan cooler bag saya. Sepanjang 2 tahun saya mengepam, tidak pernah tersandang di bahu beg tangan hanya beg pam yang berwarna hijau.

Jika diperhatikan, saya bukan seorang hardcore dalam proses pengepaman. Ini adalah kerana saya lebih banyak mengepam ketika berjauhan dengan si kecil berbanding ibu-ibu yang lebih tegar. Saya pernah mengepam selepas si kecil menyusu namun tiada setitis pun yang keluar. Oleh itu, saya beranggapan payudara saya telah kosong sepenuhnya dengan bantuan si kecil. Namun saya bersyukur dengan izin Illahi bekalan saya masih mencukupi untuk mengisi perut si kecil sepanjang ketiadaan saya.

Dusta jika dikatakan saya tidak pernah mengalami masalah bekalan susu merundum. Namun saya berjaya atasinya dengan bantuan EBM yang serba kekurangan. Ketika melalui saat ini, saya niatkan dan doa ke hadrat Illahi agar dipermudahkan urusan saya. Pernah saya tidak tidur malam kerana masalah ini. Sepanjang perjuangan saya ini, pelbagai dugaan yang saya lalui yang kadangkala membuat jiwa ini merintih namun melihat sekujur tubuh kecil yang sedang membesar, saya kuatkan semangat agar perjuangan saya tercapai.

Sepanjang perjalanan saya menyusui anak, telah banyak kata-kata negatif dan sindiran yang saya terima. Namun ia menjadikan saya lebih bersemangat dan kuat. Saat susu saya merundum, segera saya dapatkan rakan-rakan di Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan atau moms@KIM. Meskipun kami hanya bertemu di alam maya namun tiada istilah kedekut ilmu. Demi merealisasikan perjuangan saya untuk permata hati, tanggal 5 Julai 2010 saya mula mencipta sebuah blog di mana saya mencatatkan perjalanan saya yang penuh onak dan duri. Lahirlah http://airielsjourney.blogspot.com.


Teman seperjuangan

Tanggal 9 Mei 2011 merupakan tarikh yang menyedihkan saya. Sesi mengepam terpaksa saya hentikan kerana Airiel telah menolak susu perahan. Meskipun kini, saya telah berhenti mengusung beg mengepam namun penyusuan secara terus tetap saya lakukan kerana belum ada tanda-tanda Airiel untuk cerai susu. Namun saya berjaya menyusukan Airiel selama lebih kurang 2 tahun 3 bulan dengan pelbagai dugaan. Pengalaman penyusuan saya tidak sehebat ibu-ibu lain yang lebih mencabar namun saya bangga dapat berdiri sebagai ibu yang menyusukan anak dan bangga dengan pencapaian saya.

Sekiranya saya bakal melalui saat ini pada masa hadapan, pasti semua kesilapan akan saya tebus bagi menjayakan tempoh penyusuan yang lebih baik. Bahkan saya bercadang untuk meminjamkan pam Avent Isis saya kepada Puan Nurul Aina sebagai pembakar semangat untuk beliau menyusukan anak sepenuhnya. Berat rasa di hati untuk berpisah dengan pam kesayangan namun bila difirkan lebih baik ia berjasa dengan mama yang lain daripada terperuk di dalam kotak. Semoga ia berjasa sepertimana ketika mengiringi perjuangan saya.

Sehingga kini saya masih merindui saat mengepam dan masih terasa kehangatan serta keindahannya. Jika seorang mama melalui saat penyusuan ini dengan penuh kecekalan pasti memori sepanjang perjalanan tetap subur di ingatan. Biarlah ketika ini, saya terus menikmati saat indah penyusuan bersama Airiel. Saat bercerai susu pasti tiba namun biarlah Airiel sendiri yang menentukannya. Hingga tiba saat itu, saya tetap menyusui permata hati tanpa henti...

Minggu Dugaan

Minggu nie kesihatan mama kurang memberangsangkan...mama sakit gigi..almaklumlah kesakitan berulang, gigi bongsu yang x abis2 kuar..memang banyak2x bersabar nie..rasa cm nak cabut buang je...tapi takut le plak..till now pipi mama bengkak sebelah kanan..x comel 3x..makan pun terbatas..

x lupa gak hari Isnin 27 hb Jun, mak kesayangan mama masuk wad kat Hospital Tg Ampuan Rahimah Klang..ada jangkitan pada buah pinggang..Ya Allah, moga mak mama cepat sembuh..kebetulan asben plak outstation so tinggal mama ngan hero2 aje..nak g mlm x mengizinkan..nak bawa hero2 compom terbatas so mama decide nak g 28hb..bawa GL utk rawatan mak di spital..selesa sket kalo blh upgrade wad..

Kebetulan 28hb mama ada keje luar so minta excuse dr Boss x join..alhamdulillah bos paham..around 9.30am mama bertolak kuar dr opis menuju ke Shah Alam..nak jemput adik2 dan pergi sekali ngan depa..around 10.30 mama sampai..almaklumle nak kuar KL time nie bukan senang..lepas 2 around 11.30 mama sampai spital..nak jadikan cite, mama x pernah drive msk Klang so slow2 drive..syukur selamat perjalanan kami..nak dapat parking kat spital pun mudah..alhamdulillah..

Waktu melawat jam 12.30 so mama ngan adik2 g kantin dulu lunch..sampai waktu melawat kami decide naik tangga cos lif spital x memudahkan pergerakan pelawat...xmo komen lebih2..nasib baik mak dok wad 3A yang terletak di Tingkat 3..kalo idak jenuh nak menapak tangga...adik mama bawa anak susuan mama, Ilham so kena la dukung..sabo ye dik..

Dari jauh kami dh nampak kelibat mak..tgh makan lunch..mama terus salam peluk cium mak n lepas 2 jumpa cik misi..nak bagi GL n minta upgrade kelas wad..skang mak dok kelas 3..bukan pandang sinis tapi alang2 anak keje gomen n layak kelas 1 apa salahnya bagi mak selesa...mula2 mak x nak sebab takut kena bayar mahal tapi guna GL x pe le mak..lagipun untuk mak x pe..potong pun potong la gaji..

Lepas settlekan urusan wad, kerani 2 cop waiting list..alahai sabo je la..x pe la nak buat cam mana..kebetulan masa mama kat wad Dr dtg check mak so ma tanya keadaan mak dan rawatan yang diberikan..Dr bagitau dlm proses analisa darah n air kencing..so far bagi mak antibiotik..moga mak cepat sembuh..

Around 1.30 kami beransur balik sebab takut sesak nanti..mama pun kena masuk opis semula..Lepas hantar adik2 mama bertolah semula ke opis..Alhamdulillah selamat perjalanan mama..tapi tang sakit gigi masih ada n mak pun tegur..x tau bila nak elok nie...nasib baik adik mama bg pil tahan sakit, ada la kurang sket..tapi abis waktu dtg semula sakit dia..sabo3x

29hb mama dimaklumkan mak dh boleh kuar spital..syukur2x..kebetulan Ayah dh balik so ayah yang uruskan semua..so far x de caj yang mak kena bayar...yang sedih plak, opah mama masuk wad kat spital yang sama..paru2 berair..Ya Allah..semoga opah juga cepat sembuh..insyaallah mama akan g lawat opah nanti...

Bila difikirkan semula semua dugaan ini tandanya Allah sayangkan kita..Oleh itu, mama harus bersabar hadapi semuanya...Doakan yea...

Tuesday, June 28, 2011

TEKNIK MARMET

Bertahun-tahun lamanya para ibu telah menggunakan cara memeras ASI dg teknik Marmet yg mengutamakan let-down refleks. Bahkan banyak ibu menyusui yg menyatakan bahwa dg teknik marmet ini produksi ASInya meningkat. Ibu menyusui yg sebelumnya memerah ASI atau...pun yg belum pernah memerah ASI akan mendapatkan hasil sempurna dg teknik ini.

PENTINGNYA TEKNIK MEMERAH YANG TEPAT

Jika kita perhatikan cara memerah ASI dg tangan tampaknya sulit dari yg dibayangkan. Dalam hal ini, tangan harus lebih cepat dari mata. Sehingga banyak ibu yg merasa bahwa memerah ASI dg tangan sangat sulit. Meskipun ia telah belajar dari bacaan atau pun praktek langsung. Memang, ASI dapat diperah dg mudah tanpat teknik apapun. Namun satu hal yg sering terlupakan adalah teknik yg tidak tepat akan merusak jaringan lemak pada payudara, membuat payudara menjadi lecet. Bahkan kulit payudara bisa menjadi memar atau memerah.

Memerah ASI dg teknik Marmet awalnya diciptakan oleh seorang ibu yg harus mengeluarkan ASInya karena alasan medis. Awalnya ia kesulitan mengeluarkan ASI dg refleks yg tidak sesuai dg refleks keluarnya ASI saat bayi menyusu. Hingga akhirnya ia menemukan satu metode memijat dan menstimulasi agar refleks keluarnya ASI optimal. Kunci sukses dari teknik ini adalah kombinasi dari cara memerah ASI dan cara memijat.

Jika teknik ini dilakukan dg efektif dan tepat, maka seharusnya tidak akan terjadi masalah dalam produksi ASI ataupun cara mengeluarkan ASI. Teknik in dapat dg mudah dipelajari sesuai instruksi. Tentu saja semakin sering ibu melatih memerah dg teknik marmet ini, maka ibu makin terbiasa dan tidak akan menemui kendala.


KEUNGGULAN MEMERAH SUSU IBU

Banyak sekali keuntungan memerah ASI dg teknik marmet. Diantaranya :
Penggunaan pompa ASI relatif tidak nyaman dan tidak efektif mengosongkan payudara. Banyak ibu telah membuktikan bahwa memerah ASI dg tangan jauh lebih nyaman dan alami (saat mengeluarkan ASI). Refleks keluarnya ASI lebih mudah terstimulasi dg Skin to skin contact (dg cara memerah tangan) daripada penggunaan pompa (terbuat dari plastik). Jelas nyaman digunakan Aman dari segi lingkungan Portable (mudah dibawa kemana-mana). Tidak mungkin kan ibu lupa membawa tangannya ? Dan yg paling mengasyikkan


BAGAIMANA SUSU IBU DIHASILKAN

Sel-sel pembuat ASI (Aveoli)

Areola (Bagian gelap daripayudara) Gudang ASI Puting Saluran ASI ASI diproduksi oleh sel-sel pembuat ASI (alveoli). ASI tsb disalurkan melalui saluran ASI dan disimpan di gudang ASI. Ketika alveoli terstimulasi, maka sel-sel tsb akan memproduksi ekstra ASI ke dalam sistem saluran. Kondisi ini disebut juga Refleks keluarnya ASI (Let-down reflex).


MEMERAH SUSU IBU

Mengeluarkan ASI dari Gudang ASI hingga tuntas


1. LETAKKAN ibu jari dan dua jari lainnya
(telunjuk & jari tengah) sekitar 1 cm hingga 1,5 cm dari areola
Usahakan utk mengikuti aturan tsb sbg panduan. Apalagi ukuran dari areola tiap wanita bervariasi. Tempatkan ibu jari diatas areola pada posisi jam 12 dan jari lainnya di posisi jam 6. Perhatikan bahwa jari-jari tsb terletak diatas gudang ASI. Sehingga proses pengeluaran ASI optimal. Hindari melingkari jari pada areola spt gambar ini. Posisi jari seharusnya TIDAK berada di jam 12 dan jam 4.

2. DORONG ke arah dada
Hindari meregangkan jari.
Bagi yg berpayudara besar, angkat dan dorong ke arah dada.
(img:2080744174622)

3. GULUNG menggunakan ibu jari dan jari lainnya secara bersamaan
Gerakkan ibu jari dan jari lainnya hingga menekan gudang ASI hingga kosong. Jika dilakukan dg tepat, maka ibu tidak akan kesakitan saat memerah.
Catatan : Perhatikan posisi dari ibu jari dan jari-jari lainnya pada gambar dg baik. Arah panah menunjukkan arah tekanan jari saat melakukan gerakan. Perhatikan posisi jari berubah pada tiap gerakan mulai dari posisi Push (jari terletak jauh di belakang areola) hingga posisi Roll (jari terletak di sekitar areola).

4. ULANGI SECARA TERATUR (RYTHMICALLY) hingga gudang ASI kosong.
Posisikan jari secara tepat, push (dorong), roll (gulung); posisikan jari secara tepat, push (dorong), roll (gulung).

5. PUTAR ibu jari dan jari-jari lainnya ke titik gudang ASI lainnya. Demikian juga saat memerah payudara lainnya, gunakan kedua tangan. Misalkan, saat memerah payudara kiri, gunakan tangan kiri. Juga saat memerah payudara kanan, gunakan tangan kanan. Saat memerah ASI, jari-jari berputar seiring jarum jam ataupun berlawanan agar semua gudang ASI kosong. Pindahkan ibu jari dan jari lainnya pada posisi jam 6 & jam 12, kemudian posisi jam 11 & jam 5, kemudian jam 2 & jam 8, kemudian jam 3 & jam 9.
Gambar berikut menunjukkan posisi tangan pada payudara kanan.
(img:2080745254649)


HINDARI GERAKAN BERIKUT

Hindari menekan / memencet payudara. Hal ini dapat melukai payudara. Hindari menarik-narik puting payudara. Hal ini dapat merusak lapisan lemak pada areola. Hindari menekan dan mendorong (sliding on) payudara. Hal ini dapat menyebabkan kulit pada payudara memar atau memerah. AGAR SUSU IBU MUDAH DIKELUARKAN
Hal-hal dibawah ini dapat membantu merangsang (stimulasi) refleks keluarnya ASI.

1. PIJATLAH sel-sel produksi ASI dan saluran ASI.
Mulai dari bagian atas payudara. Dg gerakan memutar, pijat dg menekan ke arah dada.

2. TEKANLAH daerah payudara dari bagian atas hingga sekitar puting dg tekanan lembut dg jari spt menggelitiki.

3. GUNCANGLAH payudara dg arah memutar. Gerakan gravitas akan membantu keluarnya ASI.

PROSEDUR

Prosedur berikut diutamakan bagi para ibu yg memberikan ASI eksklusif dan bagi mereka yg ingin meningkatkan produksi ASI juga menjaga agar produksi ASI optimal.
Perahlah kedua payudara hingga ASI kosong dari gudang payudara (ditandai dg aliran ASI yg menurun). Lakukan prosedur stimulasi refleks keluarnya ASI agar ASI mudah dikeluarkan (massage, stroke, shake) pada kedua payudara. Prosedur tsb dapat dilakukan kapanpun. Ulangi seluruh proses memerah ASI pada tiap payudara dan teknik stimuasi refleks keluarnya ASI sekali atau dua kali. Aliran ASI biasanya menurun pada kali kedua atau ketiga. Ini artinya gudang ASI mengering. WAKTU YANG SESUAI

KESELURUHAN PROSEDUR umumnya membutuhkan waktu sekitar 20-30 menit.
Perahlah tiap payudara selama 5-7 menit. Pijat (Massage), stroke, guncang (shake). Perahlah lagi tiap payudara selama 3-5 menit. Pijat (Massage), stroke, guncang (shake). Perahlah lagi tiap payudara selama 2-3 menit. Catatan :
Jika supply ASI terjaga, gunakan waktu semaksimal mungkin. Waktu tsb diatas hanya sbg patokan saja. Perhatikan aliran ASI dan ganti payudara lainnya jika aliran ASI pd payudara tsb sudah mulai menurun.

Catatan :
Jika ASI tidak keluar atau hanya sedikit ASI yg keluar, ikuti petunjuk diatas dg periode waktu lebih singkat dan sering.

Sumber : http://www.lactationinstitute.org/MANUALEX.html
Diterjemahkan bebas dari artikel “MARMET TECHNIQUE” oleh Luluk Lely Soraya I, March 2006

Note : ASI = payudara..

Monday, June 27, 2011

Minggu berkursus@ INTAN Bkt Kiara, KL

Kursus Kesejahteraan Persekitaran dan Perancangan Untuk PBT

Bermula 21 Jun - 24 Jun 2011, mama terpilih untuk menghadiri kursus Kesejahteraan Persekitaran dan Perancangan Untuk PBT..jumpa dan berkenalan dengan kawan2 baru...1st day mama yang paling awal sampai..almaklum le dari umah 15 minit je..so g opis asben punch dulu then dating pepagi..bekpes le..ada chance cm nie 4 hari..syiok2..

Samapai je INTAN pukul 7.30pg..cm masuk keje plak..but 1st day melilau gak le mencari..mulut nie ringan je so x sesat..naik tangga le plak..jumpa BILIK KIAMBANG 2..masuk2 nama dh siap sedia atas meja..intai punya intai mama dok sebelah tingkap..TERBAIKKKK...sebelah nama cina..alamak, girl ke boy..suspen2..


My name..masuk2 dh siap sedia..


Dalam Bilik Kiambang 2, Bangunan Akademik INTAN

Around 8.30pg pelan2 peserta lain masuk..sebelah mama pompuan le..syukur2..org KEDAH..slang melayu betoi..thee..actually kursus nie mama x tau pape..just pikio nak ilmu baru n jumpa kawan2 baru..ok jer..

2nd day..

Lawatan ke SMART Tunnel..mama dh seriau dah..bukan apa x suka masuk terowong SMART..boleh lemas..tup2 g SMART Control Centre je..wakakaka..tempat kawalan banjir dia..lega2...


Keadaan SMART Tunnel


Dalam bas INTAN


Sign 2 SCC, Kg Berembang

Kat SCC, kami diberi taklimat tentang bagaimana Smart Tunnel beroperasi...canggih2..kalo x de tunnel nie..compom KL banjir..so far Smart Tunnel nie JPS yang control sistem air banjir dia..satu kementerian ngan mama...


3rd day kena pakai baju batik...alahai kena selongkar almari sebab lama dh x pakai nie..nasib baik ada...so sauk je la..janji ikut syarat sebab kalo x pakai kena sound nanti..


Batik ler...

Hari terakhir kursus...4th day

Ari nie x de kuliah pape..just ada pembentangan n penilaian je..so menanti waktu nak dpt sijil kehadiran n pas 2 balik..


Pose di Pintu masuk kelas..


With Nur Yasmin, Pensyarah Kolej Komuniti Jempol


With Norhazlida, Pegawai Perancang Bandar & Desa, MDHS


With Pn Fong Soot Mooi, Pegawai Perancang Bandar & Desa, KEDAH


With En Safiee, JKR HQ

Yang best mama seronok g kursus nie..10q kat Yasmin yang sudi tumpangkan kete n bilik dia..almaklumlah dewan makan INTAN jauh giler..kalo menapak basah ketiak..naik bas maleh le plak...so bilangan hari berkursus mama bagi tahun 2011 nie dh melebihi dari sepatutnya..baru 1/2 tahun..wakaka...Sambil2 borak tengahari, mama promote BF kat Hazlida yang baru kawin 4 bulan n YAsmin yang bakal kawin hujung tahun nie..semoga depa dapat sedikit info...

Selain tu, sepanjang hari kursus mama pakai inner latest yang mama rembat..bergaya g2..just me je kat INTAN 2 pakai inner cm 2..teruja...janji mama enjoy...

Sunday, June 19, 2011

Kelebihan menyusukan anak menurut Islam:

Credit 2...SuNaiza Husein@KIM's


1. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susubadan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

2. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib ba...ginya.
3. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

4. InsyaAllah susu ibu menjadikan anak lebih sihat daripada terkena penyakit terutama selsema dan batuk.

5. Dengan memberi air susu ibu kepada anak, pengaruhnya sangat besar terhadap perkembangan dan kesihatan fizik dan jiwa anak.

6. Jika semalaman ibunya tidak tidur kerana menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberi pahala seperti memerdekakan 70 hamba ke jalan Allah.

wallahualam

Monday, June 13, 2011

Cara2 Disiplin Anak Yang Harus Dielakan.

oleh Ibubapa Cemerlang pada pada 09hb Mei 2011 pukul 3.05 ptg

Seringkali ibubapa beranggapan bahawa anaknya memiliki masalah disekolah kerana anaknya memang nakal. Namun sebenarnya, jarang sekali ada anak yang ingin menjadi nakal atau membuat masalah jika tidak disebabkan oleh hal lain terlebih dahulu. Hal-hal biasa berasal dari berbagai pihak: guru, teman, pelajaran, dan ibubapa sendiri. Sementara faktor-faktor yang lain tidak mampu kita kendalikan, faktor yang terakhir - kita sendiri sebagai ibubapa - adalah yang paling berpengaruh dan kita dapat melakukan sesuatu untuk mengubahnya. Banyak kes di mana anak mencari atau membuat masalah di sekolahnya kerana kurangnya perhatian dan penghargaan dari ibubapa.Cara2 disiplin yang patut dielakan :Menerapkan disiplin yang keras.

Nilai prestasi yang mereka capai di sekolah, lalu menerapkan disiplin yang tegas agar anak dapat ‘dipantau' kegiatan belajarnya dan memperoleh keputusan yang baik.

Membebani anak dengan kelas2 yang tidak mereka inginkan.

Ibubapa tidak puas atas apa yang dicapai oleh anak, lalu menambahkan berbagai kelas mata pelajaran dan kelas seni seperti piano, balet/ tari, les gambar, dan lain-lain. Mereka berharap dengan memberikan anak mereka berbagai macam kelas tersebut, anak mereka akan lebih pandai, tanpa menyadari betapa berat beban yang ditanggung anak-anak dalam mengerjakan semuanya itu.


Membanding-bandingkan anaknya dengan anak lain.


Ibubapa melakukan ini dengan harapan anaknya akan bersemangat untuk menjadi lebih baik, tanpa menyedari bahawa hati anak terluka kerana merasa tidak diinginkan.

Berfokus pada kesalahan anak.

Hal ini biasa disebabkan kerana ibubapa memiliki harapan bahawa anaknya akan selalu menjadi anak yang baik, yang sempurna, sehingga kesalahan kecil anak membuat ibubapa menjadi marah.

Membuatkan keputusan untuk anak walaupun mereka sudah mampu memilih.

Dengan melakukan hal ini ibubapa menunjukkan rasa tidak percaya bahawa anak mampu membuat keputusan, dan tidak melatih anak untuk bertanggung jawab atas pilihannya sendiri. Anak akan merasa bahawa suaranya tidak penting untuk didengar, dan haknya sebagai individu dihadkan.

Tidak mengucapkan penghargaan.

Ketika anak melakukan sesuatu yang baik, ibubapa menganggap bahawa hal itu harus atau sudah sewajarnya dilakukan anak, sehingga tidak ada pujian untuk anak.[Ibubapa Cemerlang]

Cara2 Disiplin/Tangani Kenakalan Anak Kecil.

oleh Ibubapa Cemerlang pada pada 13hb Mei 2011 pukul 11.08 ptg

Nakal, cergas, lincah dan tidak boleh duduk diam antara sifat semula jadi kanak-kanak,namun DISIPLIN perlu untuk pembentukan keperibadian anak itu. Ibu bapa perlu tegas untuk melaksanakan disiplin, namun bukan bererti seperti seorang komandan memberi perintah kepada anak buahya.

Kenakalan anak sebenarnya boleh menjadi petanda mereka memerlukan perhatian ibu bapa, tetapi kelakuan dan kerenah anak kerap menyebabkan ibu bapa hilang sabar serta mungkin jadi ringan tangan untuk menghentikan kelakuan anak yang dianggap nakal itu.

Denda memang boleh menghentikan kenakalan, tetapi perlu ada batasannya kerana ia biasanya mempunyai kesan sampingan yang tidak diingini kerana anak mungkin menunjukkan reaksi emosi negatif, melawan atau mengelak berinteraksi dengan ibu bapa.cara2 disiplin1. Membuat peraturan di rumah. Peraturan ini perlu dipatuhi semua orang, termasuk ibu bapa.2. Jika ibu tengah marah, kira sampai 20 dan tarik nafas panjang-panjang atau jauhkan diri daripada anak selama lima minit untuk meredakan kemarahan. Elakkan menengking anak kerana ia juga termasuk dalam perlakuan agresif dan boleh menyebabkan perasaan anak tersinggung. Anak akan belajar bahawa dia juga boleh menengking orang lain (termasuk ibu bapanya) apabila marah.3. Jika anak melakukan kesalahan, beritahu kesalahannya dan cara betul supaya kesalahan sama tidak diulang.Jangan sekali-kali memukul anak dalam keadaan marah. Ketika marah, kita mempunyai tenaga kuat dan pukulan anda mungkin melukakan si kecil. Memukul anak ketika marah secara tidak langsung memberitahu bahawa mereka juga boleh melakukan perkara sama kepada kawan apabila marah.4. Beri masa untuk anak berubah. Jangan harapkan anak berubah sekelip mata. Jika anak nakal, Keluarkan dia daripada aktiviti keluarga untuk tempoh tertentu. Kaedah ini boleh dilakukan bagi kanak-kanak berumur antara empat hingga sembilan tahun. Bagi kanak-kanak lebih besar (10 tahun ke atas) mereka boleh dibawa berbincang.konsep time outTerangkan time out tu apa,[ kena letak kat satu sudut atau org panggil 'naughty corner']. kalau anak tak pergi jugak ke naughty corner, ibu atau bapa perlu angkat anak itu kesana. Tempoh time out bergantung kepada umur anak, 3 min unt 3 thn, 4 min unt 4 thn dan seterusnya. Naughty corner boleh dibuat seperti sudut sunyi atau pun kerusi yg di letak jauh sedikit dari tempat kita duduk menghala ke dinding.

Konsep time out ni boleh dilaksanakan pada anak kecil sehingga 6 - 7 thn. Anak yang dah besar, umur 8 tahun keatas, biasanya kalau time out, disuruh masuk dlm bilik serta di larang menonton tv dan bercomputer.

Pakar psikologi berpendapat, kelakuan anak adalah cermin kepada kelakuan ibu bapanya. Jika anak mula menunjukkan perlakuan negatif, jangan cepat menghukum mereka, sebaliknya kaji tindak tanduk anda sebagai ibu bapa dan bagaimana ia mempengaruhi tingkah laku anak.Walau apapun bentuk disiplin yang kita lakukan, kesederhanan amat diperlukan. Pakar psikologi berpendapat, kelakuan anak adalah cermin kepada kelakuan ibu bapanya. Jika anak mula menunjukkan perlakuan negatif, jangan cepat menghukum mereka, sebaliknya kaji tindak tanduk anda sebagai ibu bapa dan bagaimana ia mempengaruhi tingkah laku anak. Menurut Penyelidik Pusat Kanak-kanak, Dr Gina Green, berkata cara terbaik untuk mengurangkan kenakalan ialah dengan ibubapa sendiri mempamerkan tingkah laku positif.

Mengatasi Masalah Kuat Marah Pada Anak

oleh Ibubapa Cemerlang pada pada 10hb Jun 2011 pukul 3.46 ptg

Kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-7 tahun memang sering dilabelkan lasak kerana ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga didapati ‘tidak dengar kata’. Apa yang berlaku ialah ketiadaan komunikasi dua hala di antara ibu bapa dan anak. Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa. Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai.Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan Mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak. Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Kanak-kanak pun tahu kecewa sebenarnya.

Justeru itu siapakah yang bersalah? Sudah tentulah orang dewasa kerana tidak berusaha untuk memahami kehendak si anak.Ada beberapa tip yang boleh ibu bapa berusaha mengatasi masalah ini :1. Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya. Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang anda lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kali kah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil.

2. Sebaik sahaja ibu bapa pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri,luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian kepada anak. Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi.

3. Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan ibu bapa tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan. Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya ibu bapa sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan ibubapanya sekiranya ibu bapa pula yang memanggilnya. The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula.

4. Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb. Walau bagaimanapun, ibu bapa boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih. Insya Allah dia akan kurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan. Berikan dia hadiah (mknan kegemarannya dsb) jika ibu bapa dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut.

5. Sentiasa ingatkan diri dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai sembahyang agar Allah memudahkan ibu bapa mengubah sifat negatifnya. Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang kita inginkan setiap kali ibu bapa berinteraksi dengan anak. Boleh juga ibu bapa cuba berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya : usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan ibu bapa kepadanya. Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang ibu bapa mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘mpapa/ama tak suka kakak menjerit’. Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Ibu bapa Islam juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan.Mendidik anak tidak mudah apatah lagi di zaman globalisasi yang serba mencabar. Semoga ibu bapa lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya. Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanya lah meneroka alam sekeliling. Anak-anak hidup dalam dunia yang tiada peraturan. Ibubapa lah yang membuat peraturan, disiplin dan juga galakan kepada anak. Belilah buku-buku tentang panduan mendidik anak, mengenali personaliti anak dan cara-cara menghadapinya.

Jangan berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya.[Ibubapa Cemerlang]

di adaptasi dari blog penyuburan islam upsi.

Wednesday, June 8, 2011

Power Pumping

Apa itu Power Pumping? Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung meningkatkan be...kalan susu ibu. Siapa yang perlukan Power Pumping? 1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu 2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan 3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu – akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc. Macam mana nak buat Power Pumping? Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya, bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam. Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama 10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam. Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni. Berapa lama masa diambil untuk dapat hasilnya? MOmies jgn ingat sekali buat terus susu jadi banyak yer. Power pumping perlukan masa sekurang2nya 1 minggu! Walaupun pada hari pertama hasil pam setitik dua atau ‘pam angin’ semata2, teruskan misi sehingga dpt hasil yg dikehendaki. Jangan putus asa, usaha, doa dan tawakal, insyallah dipermudahkan olehNYA…amin. Credit to Nurul Huda Mohd Salleh (Moms Support group) for creating this document ya.

Tuesday, June 7, 2011

Almost 1 month Stop Pumping

Syukur alhamdulillah, mama berjaya lalui fasa berhenti mengepam dengan sebaik mungkin..cuma terasa x de sesi mengepam n mengendong gadget..terasa banyak sangat masa sampai bosan..yang terasa sangat kalo g menjelajah x risau nak balik cepat nak mengepam..

Mama masih DF ngan lil Airiel..kadang2 terasa rimas sangat cos asyik menyusu je..dh la hasil x semeriah dulu..perit rasanya..baru beberapa hari mama bancuh FM before lil Airiel masuk tido malam..tgk dia lena compare sebelum nie..asyik merengek je..maybe bekalan dh menyusut..ye la umo pun dh bertambah..bekalan pun x seberapa..tapi ketagihan belom berjaya dikurangkan..pantang mama rehat compom selak n menyusu..

X kira la mama tgh dok kat komputer ker..dok kat sofa ke...sabo je la..x la menyusu lama..dapat sekejap pun jadi sebelum teruskan sesi bermain ngan Abg Aiman..apapun mama syukur sebab sukses BF lil Airiel..x tau sepenuhnya atau cam mana..yang pasti mama bangga dengan usaha mama...memang jadi kenangan terindah untuk diimbau bila saat mama memerlukannya...cess bahasa jiwang plak mama yea..

Buat mama lain, kenangan BF nie memang indah sangat..x sama cm kalo kita dapat barang kemas, handbag baru atau papepn..tapi definisi setiap wanita berbeza namun jika anda diberi peluang untuk menjadi seorang ibu, rebutlah peluang untuk menyusukan permata hati kalian..jika sekali langkah tersasar bukan bermakna selamanya sesat jalan..yang pasti cari sebanyak mana ilmu untuk menjayakan hasrat murni anda...

Macam mama..bukannya establish sangat..tapi mama bersyukur sebab diberi peluang untuk merasai kemanisan BF..mama pernah lalui saat getir, sindiran namun tetap ada manis dan kegembiraan yang mana membuatkan mama bertambah tabah untuk BF..buat moms di Kumpulan Ibu-Ibu Menyusukan (KIM's)..10q atas segala info di sana..buat kawan2 yang sudi jenguk blog mama..tenkiu gak..

Buat my asben yang menyokong usaha ku selama ini tq walaupun sebelum tu mcm meragui perjuanganku..buat Aiman mama minta maaf sebab x BF selama Airiel..Namun dirimu tetap menjadi kesayangan mama kerana hadirmu menyemarakkan cinta mama dan papa...Kenangan sepanjang membesarkan mu menjadikan kami parents yang lebih baik..Buat Airiel, semoga setiap titis susu mama yang mengisi perut kecilmu membuatkanmu menjadi anak yang menghormati mama n papa, anak yang cemerlang dunia akhirat, menyayangi kami..Mama sayang kedua-dua anak mama..x lupa sayang Papa juga..Muahhssssss

Monday, June 6, 2011

Ulang tahun pernikahan kami ke 8


Tanggal 5 Jun hadir lagi..syukur je hadrat Illahi atas kebahagiaan mahligai yang telah kami paksikan atas nama cinta dengan ikatan pernikahan..Pelbagai suka duka telah kami lalui sepanjang pernikahan ini..bohong jika dikatakan kami tidak pernah melalui zaman2 kesedihan..almaklumlah rambut sama hitam hati lain2..even tido sebantal..thee

Jika diimbas kembali, empunya diri yang menyunting mama tidak pernah mama lihat di sekolah..actually jejaka nie senior mama kat SMT Seri Iskandar, Bota, Perak..cuma jejaka nie course Elektrik Vokasional..puas mama remind mana satu le empunya diri..x pernah ketahuan...cm ari 2 jumpa balik senior2 mama kat Tiara Beach Resort PD sempena 2nd Reunion mama kenal gak rupa depa..tapi jejaka sorang nie mmg x pernah cam n terserempak..

Bila diimbas balik cam mana jejaka nie kenan ngan mama..katanya usha dr tangga dekat kelas PKA1..memang dr tangga 2 straight nampak gadis comel yang terpinggir 2..(mama le 2..)x pernah dpt sekepala ngan bdk2 lelaki kelas mama bahkan dicop sombong..almaklumlah mama nie asal Convent TI..memang mama nie tomboy tapi kat skool ayu2 g2..wakaka..mmg bdk kelas mama sorang pun x bley masyuk ngan mama..lagipun mama speaking english terbaikkk...selalu gak rujuk ngan cikgu kalo ada benda x paham..maybe depa x suka kot..cm mama suka nak menonjol diri...mmg zaman 2 mama x de memori terindah dlm kelas..

Berbalik kepada jejaka nie..rupanya usha mama dr tangga, bengkel, kantin..x lupa bila selisih..mama jalan x dongak atas..tengok lantai..nasib baik x langgar org..thee..last day bf jejaka nie exam SPMV..dtg kelas bawa bunga dari bengkel (ambik katanya)..bagi mama..but mama still x perasan cos masa 2 ramai sangat senior keliling meja mama..lagi menyampah bdk2 lelaki PKA1 sebab minah poyo nie senior kerumun..salah seorang 2 terselit le jejaka nie..

Sepanjang exam, dia rajin call mama dr public phone tepi surau 2..dengar suara tapi rupa x kenal..ada gak dihantar picture jejaka nie..tapi mama still x ingat..memang dah tertulis jodoh mama tetap dengan jejaka hitam manis nie..datang la yang encem macam mana..si dia tetap menjadi pilihan..ada sesuatu yang menarik tentang si dia yang tiada pada orang lain..sepanjang persahabatan kami, dia jujur n x hipokrit bahkan hanya mama sahaja teman di kalangan ladies..mmg kalo ditengok stail nyer bukan jenis peramah..pendiam ya amat but atlit...i like...

Tanggal 5 jun 2003 kami bergelar suami isteri hingga kini..kehadiran 2 hero yang encem n bijak menyemarakkan mahligai kami..tatkala badai melanda kami melaluinya dengan berhemah..tidak menunding jari pada kesalahan sesiapa namun cuba cari penyelesaian yang terbaik..kadngkala ego menguasai diri dan mama perlu mempertahankan kebenaran..namun syukur padamu Ya Allah kerana masih ada sinar untuk kami mempertahankan mahligai ini..

Sempena ulang tahun perkahwinan kami ke 8, kami raikan bersama anak2..aktiviti tahun ini..karaoke 3 jam di Red Box, Sogo..makan aiskrim Baskin Robin di Midvalley (almost 3 thn tunggu br dapat)..n bekpes @ Mcd...even pada sesetengah org too simple tapi mama enjoy n syukur masih diberi kesempatan untuk bergelar isteri MOHD ISWADI BIN MOHD YUSSOF..sesungguhnya mendapat isteri yang mencabar macam mama bukannya mudah..perlu banyak bersabar kerana x tau sampai bila mama begini..x pernah reti bahasa..theeee

LOVE U SO MUCH..doakan mahligai kami berkekalan hingga hujung nyawa dan diberkati selalu...

OUCHHHH!! BAYIKU MENGGIGIT...

Ramai ibu mengadu sering digigit bayi ketika menyusu dan hampir berputus asa utk meneruskan penyusuan eksklusif. bayi terutamanya yg baru sahaja memiliki gigi pertama cenderung menggigit puting ibunya ketika menyusu.Hal sedemikian dilakukannya bg mengurangkan rasa gatal dibhgn gusi. Bercerai susu bknlah jln penyelesaiannya.Jgn krn masalah kecil,kit...a tergamak memutuskan bekalan zat makanan yg penting utk pertumbuhan dan perkembangan otak simanja.Reaksi ibu mestila sentiasa tenang.jika ibu menjerit atau menolak bayi ketika mengigit,dia mungkin akan merajuk dan tidak mahu menyusu lagi.Ini boleh menjadi penyebab dia bercerai susu selain menimbulkan trauma emosi kpdnya.

1. Alihkan bayi drpd payudara secara perlahan-lahan sambil berkata "jgnlah gigit mama sayang" atau "ibu sakitla".Walaupun ketika itu kita mungkin naik angin.
2. Lekapkan muka bayi kearah payudara.Ini merupakan salah satu cara.Kaedah begini secara automatik akan menyesakkannya.jika anda kerap melakukan langkah ini,lama kelamaan bayi akan faham jika dia menggigit dia akan dia akan mengalami perkara ini.
3. Ulangi langkah pertama dan kedua sekerap mungkin bg mbolehkan bayi faham dgn mesej yg ingin kita sampaikan.jika dia berterusan menangis,masukkan jari masukkan jari kelengkeng ibu bg membolehkannya menghisap jari ibu sblm menyuskannya sekali lagi.
4. Seharusnya diawal sesi penyusuan ibu sendiri perlu mengelakkan diri drpd gigitan bayi.Ini dpt dilakukan dgn mengenal pasti penyebab bayi menggigit.Adakah ia berlaku krn dia kecewakrn tidak memperolehi susu yg diingininya.
5. Diakhir penyusuan,sekali lagi dpt mengelak diri drpd digigit dgn mengetahui samada dia suka mengigit apabila sudah mengantuk krn kenyang ataupun ketika puting hampir terlepas drpd mulutnya. Jadi,ibu perlu peka dan menghentikan penyusuan dr kebiasaanya.Namun,pastikan dia benar-benar sudah kenyang!
6. Pelajari cara dan gaya bayi menghisap. jika dia masih kecil fahamila,bahawa dia masih dlm proses pembelajaran utk menyusu dgn betul.Sebetulnya ibu sendiri perlu mberikan keselesaan kpdnya ketika menyusu.Betulkan posisi ketika menyusu.
7. Periksa dan teliti corak pernafasannya.Jika bayi anda selsema atau hidungnya tersumbat keadaan ini memberi kesan kpd cara dia menghisap dan boleh menyebabkannya menggigit.
8. Berikan bayi sesuatu yg boleh digigitnya sebelum dan diantara waktu menyusu.gunakan teether,mainan beku ataupun tuala kecil yg telah dibekukan.Kesemuanya sgt bagus utk digunakan sbg alternatif mengelakkan diri drpd terus digigit bayi.Alat-alat ini dpt memenuhi keperluannya yg ingin menyunyah sesuatu bg menghilangkan kegatalan gusinya.

Credit 2 Masmarissa...minta izin tepek..

Gejala tersedak susu

Gejala tersedak susu di kalangan bayi" kongsi untuk peringan kepada diri sendiri dan rakan rakan.... KES kematian akibat menyusu ketika tidur bukan sesuatu yang baru. Hampir setiap bulan, kemalangan disebabkan tersedak susu atau tercekik makanan dilapor...kan media yang kebanyakannya berlaku di pusat penjagaan kanak-kanak. Ia sesuatu yang cukup malang apabila bayi yang baru saja mengenal dunia tidak dapat meneruskan kehidupan dek kelalaian ibu bapa atau penjaganya sendiri. Belum lagi dengan emosi si ibu dan bapa yang tidak dapat menerima hakikat kehilangan anak tersayang disebabkan kecuaian. Menurut Pakar Kanak-Kanak, Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bandar Baru Bangi, Dr Nik Rosenorleyaney Nik Ibrahim, kes kematian akibat menyusu ketika tidur atau sedar berpunca daripada bayi yang ditinggalkan menyusu bersendirian tanpa pengawasan. Apabila seorang bayi tertidur semasa sedang menghisap botol susu, susu itu akan terus mengalir membuatkan bayi tersedak dan susu akan terus masuk ke saluran pernafasan dan paru-paru mereka. "Dalam tubuh manusia, terdapat dua saluran iaitu pernafasan pada bahagian hadapan manakala saluran makanan pada bahagian belakang. Apabila bayi minum dalam keadaan tergesa-gesa atau mungkin lubang puting botol yang terlalu besar, susu akan terus mengalir tanpa henti ketika bayi tertidur. "Sudah tentu bayi tidak mempunyai daya untuk menarik botol itu sendiri menyebabkan susu memasuki saluran pernafasan, seterusnya ke dalam paru-paru. Apabila ini berlaku, biasanya bayi akan tersedak atau batuk iaitu tindakan refleks yang menunjukkan bayi memerlukan pertolongan atau perlindungan. "Namun, bagi bayi yang ditinggalkan berseorangan, sudah tentu tidak mendapat maklum balas menyebabkan bayi lemas kerana tidak dapat bernafas. Walaupun bayi tersedak susu dalam jumlah yang amat sedikit, ini sudah cukup untuk melemaskan mereka. "Dalam masa beberapa saat saja jika tidak diberi bantuan kecemasan segera, bayi akan terus meninggal dunia," jelasnya mengulas beberapa kejadian yang berlaku, baru-baru ini. Tambahnya, sebagai penjaga sama ada pengasuh atau ibu bapa, amalan meletakkan kain atau bantal untuk menyokong botol susu kemudian mereka meninggalkan bayi minum sendirian tidak sepatutnya berlaku. Ini kerana, ia boleh meningkatkan risiko bayi lemas. Sepatutnya, ibu bapa dan pengasuh menyusukan bayi mereka dengan cara yang betul. "Ketika menyusu tidak kira susu botol atau susu badan, pastikan kedudukan kepala bayi lebih tinggi daripada dada dan perutnya. Botol susu pula mesti dipegang dalam kedudukan tidak lebih 45 hingga 60 darjah supaya air susu tidak tersekat pada tekak dan menyebabkan bayi lemas. "Pastikan juga lubang puting botol tidak terlalu besar bagi mengelakkan angin masuk ke dalam perut bayi. Sekiranya menyusu badan, pastikan kawasan puting masuk sepenuhnya ke dalam mulut bayi. "Elakkan memberi susu dengan meletakkan bayi di atas lantai, sebaiknya pangku bayi seperti mana teknik menyusu badan. Selepas menyusu, sendawakan bayi untuk mengeluarkan angin dan mengelak bayi muntah ketika tidur," katanya. Selain bayi, kanak-kanak berusia tiga tahun ke atas juga boleh mengalami sesak nafas disebabkan tercekik makanan seperti kacang atau gula-gula. Ini disebabkan mereka makan sambil bermain dan akhirnya makanan itu masuk ke dalam saluran pernafasan, seterusnya ke bahagian paru-paru. Sama seperti kes tersedak susu, jika tidak diberi rawatan segera, mangsa akan terus meninggal dunia. Menurut Dr Nik Rosenorleyaney, bagi mengelak bayi meninggal dunia akibat tersedak susu atau tercekik makanan, ibu bapa dan penjaga perlu mempunyai pengalaman melakukan rawatan kecemasan di rumah. "Sekiranya bayi tersedak susu atau tercekik makanan, segera angkat bayi, kemudian tepuk belakang mereka beberapa kali dengan cara membiarkan muka ke bawah atau meniarapkan bayi di atas lutut kemudian tepuk belakang bayi sehingga makanan atau cecair keluar dari mulut bayi dan bayi menangis seperti biasa. "Ini menandakan mereka sudah boleh bernafas. Bagi bayi yang tercekik makanan, sekiranya makanan yang ada dalam mulut kanak-kanak tidak keluar, korek sehingga mereka terbatuk atau memuntahkan makanan itu. "Tindakan ini perlu dilakukan segera dalam satu minit pertama sebelum mangsa dibawa ke hospital. Dikhuatiri kelewatan melakukan bantuan kecemasan ini akan menyebabkan anda kehilangan orang yang tersayang," katanya. Selain tersedak susu dan tercekik makanan, kebanyakan kematian mengejut membabitkan bayi dan kanak-kanak berpunca daripada sindrom goyangan bayi, tidur meniarap dan kecederaan bilik mandi. Ramai ibu bapa tidak tahu hayunan di dalam buaian boleh menyebabkan gegaran pada otak bayi. Ini kerana di dalam otak bayi masih mempunyai ruang di antara tengkorak dan otak. Gegaran yang kuat akan menyebabkan berlakunya pendarahan, seterusnya menyebabkan kematian. "Kebanyakan ibu bekerja menggunakan buaian untuk memudahkan kerja. Namun ada yang menggoyang terlalu kuat mengikut irama suara anak, semakin kuat anak menangis, hayunan lebih kuat. Sebaiknya ajar anak tidak menggunakan buai atau membiarkan buai tidak bergerak. "Ini termasuk sama ada buaian biasa atau elektrik yang turut memberi risiko sama," katanya yang mengakui biasanya kes yang dirujuk di hospital menunjukkan bayi tidak mengalami demam atau sawan tetapi meninggal secara tiba-tiba. Daripada imbasan dijalankan, didapati berlaku pendarahan otak yang sukar diselamatkan. Tambahnya, ada juga kes bayi yang meninggal ketika tidur yang boleh dikategorikan sebagai sindrom kematian mengejut. Ini berlaku bagi bayi yang tidur meniarap. "Menidurkan bayi secara meniarap boleh menyebabkan bayi lemas dan akhirnya meninggal dunia secara tiba-tiba. Ini berlaku bagi bayi yang masih belum berupaya mengangkat dan memusingkan kepala sendiri. Biarkan bayi tidur terlentang bagi mengelak lemas. "Pastikan alas digunakan lembut dan tidak tenggelam. Elakkan penggunaan selimut kerana turut memberi risiko sekiranya kain itu menutupi muka bayi," katanya. Perkara yang jarang diambil perhatian ialah keselamatan di bilik mandi. Sekiranya anak sudah pandai merangkak dan berjalan, sentiasa pastikan pintu bilik air tertutup dan tiada baldi atau besen berisi air. Walaupun air di dalamnya hanya berisi enam inci, ia sudah cukup melemaskan bayi sekiranya muka bayi termasuk di dalamnya dan seterusnya menyekat saluran pernafasan. Ibu bapa bekerja yang menghantar anak ke pusat penjagaan kanak-kanak harus memastikan pusat penjagaan itu mempunyai sijil yang sah juga pengasuh berpengalaman yang mempunyai pengetahuan mengenai bantuan kecemasan. Di samping itu, tinjau kawasan sekitar seperti tandas, dapur, tempat tidur dan tempat bermain yang selamat untuk anak mereka. Panduan keselamatan ketika di pusat penjagaan kanak-kanak: > Pastikan pusat penjagaan kanak-kanak tidak menggunakan buai. > Setiap bayi tidur di dalam katil masing-masing dan diasingkan mengikut usia bagi mengelak bayi terlanggar atau terpijak. > Menggunakan peralatan tidur yang selamat misalnya tilam yang tegang dan rata supaya bayi senang bergerak. > Mempunyai peralatan untuk mensterilkan susu sama ada untuk susu formula atau ibu bagi mengelak keracunan makanan. > Orang yang menyediakan susu adalah orang yang sama. Ini bagi mengelak tertukar susu terutama bagi bayi yang alah dengan susu lembu. > Pemberian susu botol harus diberikan secara orang perseorangan mengikut posisi menyusu badan. Elakkan memberi susu ketika bayi berbaring. > Tempat menguruskan bayi harus diasingkan daripada dapur atau memasak makanan di tempat lain kemudian dibawa ke pusat penjagaan kanak-kanak. Ini bagi memastikan kebersihan serta mengelak kanak-kanak bermain dengan peralatan berbahaya di dapur. > Elakkan penggunaan cerek, sebaiknya gunakan termos yang boleh dikunci. > Pastikan mainan yang tidak berbucu atau bersegi yang boleh menyebabkan kanak-kanak menggunakannya untuk mengetuk kepala kanak-kanak lain. > Hanya menggunakan barang permainan yang tidak mempunyai pewarna berbahaya. > Anak patung haruslah yang mudah dibasuh serta tidak menyebabkan alahan terutama penyakit asma. DI SAMPING TIU CUBALAH MENYUSUKAN BAYI ANDA SEPENUHNYA HINGGA 2 TAHUN YE..susu ibu adalah yang terbaik insya ALLAHLihat seterusnya..

Credit 2 Oleh: Nurul Hana Mohamed Khairi (minta izin tepek)..tq

Wednesday, June 1, 2011

Naluri seorang mama

Semalam 01 Jun 2011 hati mama x keruan..makan x bape nak..mood pun x ceria..mama ingatkan sebab lama sangat cuti ataupun bosan..rupa2nya ada benda x elok berlaku..Ya Allah memang benar bahawasa naluri ibu memang kuat jika ada berlaku sesuatu ke atas anaknya..

Namun mama x pedulikan keresahan tersebut..saat menjemput Abg Aiman n lil Airiel..my BS bgtau something happen kat lil Airiel tadi..sudah..suspen nie..mama tengok lil Airiel ok je..ceria n bersemangat cm selalu..Rupa2nyer tadi lil Airiel terbelit tali gitar mainan kat leher..Subhanaallah..Lindungi anak ku...

BS bgtau dia pun x perasan bila lil Airiel main gitar 2 sebab bf that BS bgtau lil Airiel tido then masa BS nak kemas2 mainan dekat lil Airiel memang ada gitar..bila nak kemas rupa2nyer tali penyangkut gitar dah terbelit kat leher lil Airiel..x tau dh bape lama..kondisi Airiel plak masih tido..BS try utk longgarkan lilitan tapi x berjaya..x lama mencuba alhamdulillah terbuka lilitan namun leher lil Airiel merah sebab lelasan tali yang kuat...

Lil Airiel plak masih tido even dh jadi cm 2..syukur x lemas sebab tercekik..alhamdulillah..BS minta maaf atas kejadian tersebut..mama terkedu n terkejut..x tau nak ckp apa..x kan nak marah gila2..cuma mama mohon BS perhatikan Airiel lebih sket cos dia memang lasak..pada hemat mama, Airiel yang sauk tali kat leher maybe x dpt buka balik dia terus sambung tido..ngantuk sangat le tu..

Syukur Ya Allah atas peluang nie..moga lepas nie mama mahupun BS lebih berhati2 n dijauhkan dari sebarang bencana..Moga peristiwa ini jadi pengajaran buat semua..